Menu
A+ A A-

Koristni nasveti

  • Zadetkov: 6072

Nekaj koristnih nasvetov glede kolesarske opreme

Kolesarska majica:  Varuje pred vrmenskimi uplivi, pri cestnem kolesarstvu zmanjšuje zračni upor. Naj bo čimbolj atelirana. Narejena z zelo kvalitetnih matrialov, ki omogočajo »dihanje kože«, v smislu odvajanja znoja in odvečne toplote. Pri nižjih temperaturah uporabljamo majico z dolgimi rokavi, ter dodaten kolesarski anorak. Pri zelo niskih temperaturah windstopper. Pri gorskem in downhill kolesarstvu pa ima vlogo zaščite pri padcih in je ustrezno podložena na ramenskem obroču in komilcih.

Kolesarske hlače: pri cestnem kolesarstvu pri cestnem kolesarjenju oprijeto oblačilo in s tem zmanjšuje upor zraka med vožnjo. Pri gorskem in predvsem downhill kolesarstvu imajo v prvi vrsti zaščitni pomen v primeru padcev, zdrsov, odrglin. Kolesarske hlače imajo ustrezen vložek za sedenje na kolesarskem sedežu. Ločimo ženske, moške in uniseks vložke.

Kolesarska čelada: Kolesarska čelada ščiti glavo med vožnjo. Čelada mora biti ustrezne velikosti in ustrezno nastavljena.

Kolesarska očala: Varujejo pred insekti in premočno sončno svetlobo. Ni nujno potrebno, da so kolesarska.

Bidon za pijačo: Pred vožnjo, med vožnjo in po njej morate uživati tekočino, saj se vam telo med naporom znoji in izloča tekočino. Izredno pomembna je izbira ustrezne tekočine. V primeru večjih naporov mora ta biti obvezno izotonična. Pijača je ob toplem vremenu hladna, ob hladnem pa topla. Priporoča se uporaba termo bidonov.

Srčni merilec: Zelo priporočljiv za redno kolesarjenje. Ključne funkcije; maksimalni pukz, povprečni pulz, minimalni pulz. Priporočene funkcije GPS, višinomer, aerobni prag, anaerobni prag

Števec: meri hitrost in ima lahko še več dodatnih funkcij; povprečna hitrost, maksimalna hitrost, št. obratov pedal, lahko je povrzan z GPS-om in pulzmetrom.

Kolesarske rokavice: Obstajajo letne in zimske kolesarske rokavice. Z letnimi pa je ob toplejšem vremenu oprijem krmila veliko udobnejši, zimske preprečujejo, da bi vas zeblo v roke,.

Kolesarski čevlji: Kolesarski čevelj ima trd podplat, da se sile direktno prenašajo na pedali. Prav tako so kolesarski čevlji na zgornjem sprednjem delu ojačani, tako da se sprednji del stopala ne razširi po širini ob pritisku stopala na pedal. S tem kolesarski čevelj ščiti vašo stopalo, gleženj in kolena. Sodobni čevlji se že toplotno obdelujejo, saj se tako čevelj v celoti prilagodi vaši obliki stopala.

Dodatna oprema: rezervna zračnica, orodje za zamenjavo zračnice, pumpa, nekaj denarja, mobitel.

Natančnejše nastavitve na kolesu: ne smemo zanemariti pomembnosti finenastavitvekolesa glede na morfološke značilnosti uporabnika. Ta nastavitev je pogosto zanemarjena, preprečuje pa lahko veliko manjših mikro poškodb, okvar ter manjših bolečin. 

Kontakt

Štula 1
1210 Lj. - Šentvid
Telefon: +386(0)1 512 5432
Faks:     +386(0)1 512 5432
Mob.:     +386(0)51 686 171
http://www.probikeservis.si
http://www.proskiservis.si
http://www.medi-sport.si